Monday, February 23, 2015

Instanturi de apa calda pe gaz natural/GPL

CARACTERISTICI

         Instantul permite utilizatorului obţinerea apei calde imediat, prin simpla deschidere a robinetului de apă caldă, ce declanşează aprinderea gazului metan sau GPL, automat. La închiderea robinetului de apă caldă, flacăra se stinge. Instantul funcţionează şi la debite şi presiuni scăzute ale apei din reţea.
         În cazul stigerii flăcării din diverse motive, alimentarea cu gaz se întrerupe automat împiedicând producerea scurgerilor de gaze. În cazul creşterii presiunii apei în timpul utilizării, apa va fi evacuată prin supapa de siguranţă, protejând astfel instantul cât şi utilizatorul. Intantul este echipat cu dispozitiv de protecţie la supraîncălzire evitându-se atât arderea în lipsa apei, cât şi încalzirea excesivă a apei. În cazul fluctuaţiilor presiunii la reţeaua de alimentare cu apă, în timpul utilizării, instantul păstrează relativ constant debitul apei calde furnizate.

 STRUCTURA SI DESCRIEREA COMPONENTELOR

 
 SCHEMĂ CONEXIUNI INSTANT TIRAJ NATURAL



ONDIŢII PRIVIND INSTALAREA

              Este interzisă instalarea instantului la exteriorul locuintei, deoarece vântul şi ploaia pot stinge flacăra. În condiţii de iarnă, la temperaturi scăzute, acesta poate îngheţa, defectându-se. Este interzisă montarea instantului într-o cameră închisă, fără ventilaţie. Acesta trebuie instalat într-un spaţiu bine aerisit, cu suprafaţa mai mare de 7,5mp. Deoarece instantul consumă mult oxigen în timpul arderii, încaperea unde funcţionează trebuie să aibă o deschidere la exterior de cel puţin 0,06mp.

                  Nu montaţi produsul într-un loc unde este curent puternic (vânt), deoarece flacăra s-ar putea stinge, producându-se astfel emanaţii foarte periculoase de gaze. Cantitatea de oxigen necesară arderii se va asigura printr-o ventilaţie corespunzătoare. Lipsa oxigenului cât şi arderea incompletă sunt factori ce produc accidente grave. Pentru a se asigura funcţionarea optimă a instantului, sursa de apă trebuie să se alimenteze cu un minim de presiune de 0,002MPa. Se recomandă instalarea robinetului de apă rece cât mai aproape de instant, pentru facilitarea întreţinerii.




                     Amplasarea instantului se face la cel puţin 50cm distanţă de îmbinarea pereţilor laterali şi tavan, departe de orice sursă de încălzire, combustibil sau alte obiecte ce pot cauza incendiu sau stingerea flăcării. Pentru alte tipuri de combustibil decât gazul natural, contactaţi personalul calificat în instalaţii gaze, ce va efectua lucrările conform regulilor şi normelor specifice. Montaţi instantul la o înălţime adecvată pentru a putea urmări arderea, la aproximativ 1,5m de la podea. Penru a utiliza GPL pe acest instant, se recomandă instalarea de către personalul specializat a ţevilor de gaz, a racordurilor etc., asigurându-se astfel presiunea normală de funcţionare, de 2,8KPa.



                        Se vor da găurile de montare, în perete, conform schemei de mai jos. Se dau 4 găuri în perete, respectând cotele din schiţă, funcţie de modelul instantului achiziţionat, apoi poziţionaţi-l şi strângeţi şuruburile.

                       La modelul cu tiraj natural, locaşul de baterii se află în partea de jos a cutiei instantului, cu rugămintea de a le monta după cum se vede în figura de mai jos. Se deschide capacul cutiei de baterii. Se introduc 2 baterii (de aceeaşi marcă) de 1,5V, (ţinând cont de polaritate), pentru că nerespectarea polarităţii poate afecta instantul. Se închide compartimentul bateriilor.
               Când se foloseşte GPL, se utilizează max. 2m/9,5mm furtun de cauciuc rezistent la ulei, conform standardului ISO. Un capăt al furtunului se conectează la dispozitivul de deschidere al buteliei GPL şi se etanşeizează cu o clemă, iar celălalt capăt al furtunului, se fixează la ţeava de gaz a instantului. Furtunul trebuie introdus foarte bine pe ţeava de gaz a încălzitorului, până la linia roşie, pentru a se evita orice pericol şi pentru o bună funcţionare a aparatului. Când se utilizează gaz metan, conectarea se face doar de către personal calificat.
            Se vor verifica regulat conexiunile furtunului, în vederea evitării scăpărilor de gaze. Dacă se constată scăpări de gaz este strict interzisă utilizarea focului deschis, a intrerupătoarelor electrice, conectarea sau deconectarea de la priza de curent a cablurilor de alimentare (pentru că dau scântei). Se închide robinetul principal de gaz, se deschid uşile şi ferestrele pentru evacuarea gazelor. Nu folosiţi instantul în asemenea caz, ci se contactează o firmă calificată pentru remediere.
În timp, furtunul de alimentare cu gaz se poate fisura şi scapa gaz, aşa că se va verifica periodic. Furtunul se va înlocui cu unul nou. În mod normal un furtun de gaz se schimbă odată pe an. În cazul alimentării pe butalie GPL, dacă flacăra nu este constantă, înseamnă că recipientul de gaz prezintă defecţiuni. Înlocuiţi imediat recipientul cu gaz lichefiat.
            În cazul alimentării cu gaz natural, dacă flacăra nu este constantă înseamnă că presiunea gazului fluctuează în reţea. Se intrerupe temporar utilizarea instantului. În cazul în care produsul este folosit în continuare, se poate defecta şi cauza accidente. Este interzis a se lăsa instantul funcţionând nesupravegheat. În cazul în care plecaţi sau mergeţi la culcare, instantul se închide. Este interzis a se depozita combustibil sau obiecte uşor inflamabile aproape de instant. Nu se pun prosoape de bucătărie sau alte materiale textile pe gurile de aerisire şi de evacuare. Scăpările de gaz pot cauza accidente grave şi incendii.

       În timpul funcţionării, instantul produce fum. Pentru evacuarea gazelor arse este necesară montarea unui coş de fum care să le scoată în afara locuinţei, astfel se va menţine aerul curat şi se va evita arderea incompletă. Atenţie! La utilizatorii de gaz natural poate apare situaţia unei presiuni reduse de gaz în reţea, în timpul utilizării instantului. În acest caz flacăra se micşorează şi se poate acumula carbon în locaşul de ardere. Se poate observa cum flacăra îşi schimbă culoarea, din albastru în galben. În acest caz, opriţi utilizarea, deoarece cantitatea de monoxid de carbon emenat, creşte.

Atenţie la aprindere! Nu priviţi de aproape, distanţa faţă de fereastra de vizitare să fie de minim 30cm. În cazul când nu se aprinde de prima dată, aşteptaţi 10-20 secunde şi porniţi iar instantul. Dacă opriţi incălzitorul şi aveţi nevoie imediat de apă caldă, evitati contactul cu jetul de apă câteva secunde, deoarece este foarte fierbinte şi vă puteţi opări.
Atenţie la îngheţ! În zonele cu temperaturi scăzute (sub zero grade celsius), în anotimpul rece, după utilizare, se închide robinetul de alimentare cu apă rece şi se goleşte aparatul, pentru a preveni îngheţarea apei şi deteriorarea componentelor.
Atenţie! Folosiţi sisteme corespunzătoare de tratare/filtrare a apei! În locurile în care apa este dură, calcarul se depune pe pereţi, făcând mai dificilă transmiterea căldurii. În vederea obţinerii eficienţei energetice şi pentru a prelungi viaţa instantului, este recomandat să selectaţi o temperatură medie de preparare a apei. Atenţie! În timpul transportului, unele piese (componente) se pot slăbi din diferite cauze (în special mecanice). Dacă la despachetare constataţi deteriorarea carcasei, apelaţi la un instalator să verifice produsul.  
Atenţie la baterii! Se înlocuiesc bateriile dacă observaţi:
                                                - un interval mai mare de 2 secunde între sunete la aprindere.
                                                - dacă flacăra se stinge repede după aprindere.
Atenţie! Se folosesc baterii rezistente la umiditate. În mod normal bateriile se înlocuiesc la 6 luni, obligatoriu alcaline.
Atenţie! În cazul presiunii reduse a gazului, scăpării de fum etc., sau calamităţilor naturale, se închide robinetul de alimentare cu apă rece şi arderea se va opri, apoi se va închide alimentarea cu gaz.

 Apelaţi numai la personal calificat pentru reparaţii!

Pentru conectarea între ţeava de apă caldă, ţeava de apă rece şi sursa de alimentare cu apă se vor folosi furtune metalice de Φ 10mm sau ţevi de Φ 15mm ID. (Notă: se vor folosi garnituri de cauciuc pentru furtunele metalice)
Verificaţi dacă tipul de gaz utilizat corespunde cu cel de pe plăcuţa cu specificaţii a instantului. Înainte de pornire se deschide robinetul de apă rece nr. 1. Deschideţi alimentarea cu gaz. Porniti instantul, apa rece va intra. Deschideţi robinetul de apă caldă. Arzătorul se aprinde cu un sunet ce va dispare apoi, iar apa caldă va începe să curgă imediat. Dacă repetaţi operaţia de aprindere închideţi robinetul de apă caldă şi aşteptaţi 10-20 secunde.


Notă: La prima utilizare a instantului sau după o lungă perioadă de nefolosire, din cauza aerului de pe teavă, repetaţi aprinderea pentru evacuarea acestuia.


Folosiţi “GAS KNOB” (buton gaz) şi ”WATER KNOB” (buton apă) pentru reglarea temperaturii apei (pentru modelul winter/sumer(iarnă/vară) folosiţi butonul winter /sumer pentru reglare). Citiţi instrucţiunile de pe eticheta instantului pentru reglarea temperaturii. Pentru oprirea temporară a instantului, în timpul utilizării, închideţi robinetul de apă caldă. Arzătorul instantului se va opri automat. Deschideţi robinetul de apă caldă pentru o nouă utilizare. Notă: În cazul când utilizaţi iar instantul după o scurtă întrerupere jetul de apă va fi foarte fierbinte. Nu lăsati primul jet al duşului pe piele. Încercaţi apa după câteva secunde pentru a evita posibile arsuri. După utilizare, închideţi robinetul de apă caldă. Flacăra se va stinge automat şi instantul se va opri. Închideţi robinetul de apă rece. Închideţi robinetul de gaz.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.