Tuesday, August 4, 2015

Uzura burghielor, poate ceva ce stiti deja iar daca nu stiti e bine sa aflati.

Exista 3 categorii de burghie:
  • speciale pentru lemn (fig 1)
  • speciale pentru metal, dar bune si pentru gaurit lemn (fig 2)
  • vidia, pentru beton (fig 3)
fig 1
fig 2
fig 3


                Plasticul se poate gauri cu orice burghiu vrei, mai greu cu cel de beton dar merge, cu putin (mai multa) rabdare totul merge ca si uns. Un aspect important, daca plasticul este casant ai mare grija, daca te lasi pe scula ai sanse mari sa il spargi nu doar sa il gauresti, Poti sa o iei incet ca sa fi sigur ca faci o treaba buna.

                Sa vorbim un pic si despre uzura burghielor. cele de lemn sunt practic vesnice. au probleme la utilizare (se blocheaza in gaura) doar daca dai peste un nod imputit si nu sunt foarte bine ascutite. doar rugina le omoara, daca nu le pastrezi cum trebuie. cu burghiele pentru metal povestea e mai lunga. pe piata gasesti de firma si no name, diferenta de pret fiind semnificativa.

               Un burghiu de firma ar trebui sa tina mai mult, sa dai nenumarate gauri cu el, sa-l ascuti si sa continui sa-l folosesti pana se consuma ca un creion. (apropo, am vazut la un supermagazin, bricostore, parca, o masinarie chinezeasca de ascutit burghie. era cam scumpa, nu mi-am luat-o, dar cred ca in curand voi investi in asa ceva si ti-o voi prezenta)

                In cazul burghielor "fabricate pe vapor" factorul de baza e norocul. am avut burghie no name pe care le-am folosit pana m-am plictisit, dar am avut si unele care au murit in prima gaura. adica taisul s-a tocit instantaneu ori s-au rupt, s-au torsionat, s-au strambat. ar mai fi de pomenit dezbaterea nationala: care sunt mai bune, alea negre, alea galbene, alea albe? am intalnit si bune si proaste din toate culorile, deci e greu sa dai un verdict final si corect. ce sa zic, probeaza si tu mai multe modele si vei gasi varianta optima pentru tine. (nu te obosi sa-i intrebi pe cei de la magazin, invariabil ti le recomanda pe cele mai scumpe. nici nu stiu daca o fac din pricepere comerciala sau din nepricepere in domeniul sculelor.
  


Hai sa o luam pe rand, in functie de materialele pe care le gaurim.
 

Metal

Bineinteles ca nu orice metal, o sa vorbim de otel, acesta e singurul care ne pune probleme, mai mari decat oricare alt metal, un burgiu prost nu o sa fie de folos intr-un otel de calitate, asa ca vei avea nevoie de alte burghi de rezerva, de preferat unul de calitate!


Cand gauresti otel trebuie sa apesi sanatos pe bormasina. fa-o treptat, pana ajungi la forta optima. si neaparat aplica forta exact pe axa burghiului. daca apesi pe langa, indoi burghiul si-l arunci. indoirea se produce mai ales daca folosesti burghie lungi sau prinse in mandrina pe o portiune prea scurta din coada.
Daca apesi cum trebuie si unde trebuie, dar burghiul nu taie, inseamna ca e prost. in loc sa dai gaura, nu faci decat sa produci un zgomot infernal si, daca insisti, incingi aiurea burghiul si masina. ascute-l daca poti sau schimba-l cu unul nou.
 
Inchei cu cazul ideal, care se intampla din cand in cand si in realitate:) - burghiul inainteaza constant in material, produce span, face gaura, nu se rupe, nu se indoaie.
Dupa ce termini ai face bine sa cureti zona. spanul de material feros se strange rapid cu magnetul sau aspiratorul, cel de aluminiu cu matura sau aspiratorul. ai grija cum atingi spanul, se infige si in mana, si in talpa. in plus, daca-l atingi imediat dupa ce l-ai produs s-ar putea sa te si arda.

Un mic sfat, 
cand gauresti o suprafata slefuita si dura sunt sanse mari ca varful burghiului sa-ti fuga de pe semnul dat cu creionul / carioca. mai bine da semn cu un punctator, un cui ascutit, orice produce o adancitura in fier. acolo vei plasa varful burghiului si nu va mai aluneca.
 
Daca lucrezi intens, te chiunui si te fortezi, atat pe tine cat si masina iar aceasta se supraincalzeste, ca sa nu ai vreo surpriza ca nu mai merge la urmatoarea utilizare trebuie sa o ti pornita 1-2 minute la turatie maxima in gol, asa motorul isi face ventilatia si se raceste. 

Lemn/pal
 
 Aici, lucrurile sunt mai simple, in privinta preciziei trebuie sa procedezi ca la metal. Semnul pe suprafetele lucioase si dure (pal melaminat, placa mdf) se da cu un cui, nu cu carioca. Asta, ca sa nu-ti fuga burghiul cand incepi sa dai gaura

Exact ca la metal, mai bine pui ceva sub placa de lemn in care dai gaura strapunsa: un alt lemn, o placa de pal, nu conteaza. La metal pericolul era sa rupi / indoi burghiul. la lemn, miza e aspectul gaurii in zona de iesire a burghiului. daca iese din material ca din pusca, ii rupe marginile si arata rau. 
Lemnul poate fi gaurit si pe diametre mai mari, nu-s valabile restrictiile de la metal. foloseste cu incredere freze pentru balamale, freze universale, cutite de frezat, raspele, adancitoare, zencuitoare, tot ce-ti pofteste inima. odata ce ti-ai propus sa faci o operatiune, cauta in magazine accesoriul potrivit si pune-l la treaba.
 
 
 
 
 Ei bine, daca ai terminat vreau sa te felicit, esti un mester interesat, acum o sa spui ca nu am terminat eu. Ai dreptate, au mai ramas burghiele pentru beton, dar iti ajunge pentru astazi, pune in practica ce ai citit pe aici iar maine o sa revin cu restul articolului, sti cum e ,cand programul e pe sfarsite dupa o zi de munca, visez si eu ca tot omul la un pahar de vorba si de ce nu o bere rece. Poti face si tu la fel, bineinteles dupa ce iti termini treaba, sa nu iscam incidente neplacute. 
 


 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.